zubny kamen abio  
   

Zubný kameň. Tento problém, trápi 90% ľudí, ale koľko z nich vie, čo to zubný kameň vlastne je, čím škodí a ako sa dá odstrániť?

Čo to teda vlastne zubný kameň je?

Zubný kameň je stvrdnutý povlak. Povlak je produkt baktérií, ktoré sú prirodzene v ústnej dutine. Zjednodušene povedané, kde sa nedokonale očistí zub, tam zostane povlak, ten si zo sliny nasaje minerály, ktoré sú v nej rozpustené, stvrdne a stane sa z neho zubný kameň. Vzniku zubného kameňa sa teda dá predísť len dokonalou ústnou hygienou! Preto je potrebné si osvojiť správnu techniku čistenia zubov a na to používať kvalitnú zubnú pastu, napr. zubná pasta proti zubnému kameňu 

Prečo zubný kameň vlastne škodí zubom?

Zubný kameň má drsný povrch, na ktorom sa ľahko zachytáva povlak. Povlak, to sú baktérie, ich produkty, teda toxíny a kyseliny, a zvyšky potravy. Zubný kameň teda škodí, tým, že umožňuje nepretržitú prítomnosť povlaku tam, kde by obyčajne nebol. Toxíny, ktoré sú prítomné v povlaku, tak môžu takmer nepretržite pôsobiť na ďasná v okolí zuba. Toxíny vyvolávajú zápal ďasna, ten pokiaľ sa nelieči, môže spôsobiť uvoľňovanie zuba z kostného lôžka a následne aj jeho vypadnutie. Navyše sa do medzery vznikajúcej medzi zubom a ďasnom dostáva ďalší povlak, ktorý je z tohto priestoru už veľmi ťažko odstrániteľný a tak opäť vzniká zubný kameň, tentoraz ale pod ďasnom. Na neho sa opäť uchytáva nový povlak a tvrdne na zubný kameň, kameň tak "rastie" a mechanicky odtláča ďasno od zuba.

Ako možno zubný kameň odstrániť?

Zubný kameň lipne veľmi pevne k zubným tkanivám a odstrániť ho tak môže buď zubný lekár, dentálna hygienička poprípade môžete skúsiť aj domácu receptúru. U lekára sa odstraňuje buď pomocou prístroja, ktorý zubný kameň rozbíja ultrazvukovými vlnami alebo pomocou ručných nástrojov, ktorými zubný lekár alebo dentálna hygienička kameň odlupuje alebo zoškrabuje zo zuba. Samozrejme dlhoročný zubný kameň v podobe hrubého a tvrdého nánosu sa svojpomocne už veľmi ťažko odstraňuje, ale skúsiť to môžete. Menšie nánosy, zažlknuté zuby by nemal byť problém odstrániť aj v domácich podmienkach.

Ponúkame vám zopár osvedčených prostriedkov, ktorých použitím docielite odstránenie zubného povlaku, ako aj vybielenie vašich zubov.

Zeolit 
Zeolit vulkanický minerál. Je to jeden z najsilnejších absorbentov v prírode. Vďaka svojim výnimočným vlastnostiam dokáže vo svojej štruktúre doslova nasať rôzne škodlivé látky, choroboplodné organizmy, toxíny a ťažké kovy. Má tzv. bio koherenčnú vlastnosť, čo znamená, že na seba naviaže len škodlivé látky a účinné látky, minerály a stopové prvky zo svojej štruktúry uvoľňuje. Telo ho teda prijíma ako prirodzenú látku. Reguluje acidobazickú rovnováhu (pH) a odstraňuje kyslé prostredie, ktoré priamo ohrozuje zubnú sklovinu. V ústnej dutine chemicky nereaguje, nemá žiadne konraindikácie, nevysušuje, nezanecháva žiadne stopy, alebo povlak. 
Zubný prášok na báze zeolitu je účinným a prirodzeným spôsobom dentálnej hygieny. Prášok neosahuje fluór, ani žiadne iné chemické a prídavné látky, ktoré sú bežné v zubných pastách. Už pred tisíckami rokov si ľudia čistili zuby jemnými práškami (hlavne v Oriente). Dnes je to vlastne znovuobjavenie tohto spôsobu čistenia zubov. 

Sóda bikarbóna
Je známa svojimi bieliacimi účinkami a schopnosťou neutralizovať baktérie. Nasypte si trochu jedlej sódy na zubnú kefku a bežným spôsobom si vyčistite zuby. Sódu nechajte chvíľu pôsobiť, následne ústnu dutinu vypláchnite a vyčistite si zuby zubnou pastou.

Aloe vera
Zmiešajte 1 lyžicu gélu z rastliny aloe vera, 20 kvapiek citrónovej šťavy, 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny a 5 lyžíc rastlinného oleja. Zmes vymiešajte, aplikujte na zubnú kefku a jemným krúživým pohybom si čistite zuby. Robte tak aspoň 3x do týždňa. Zbavíte sa zubného povlaku a vaše zuby budú zdravo lesklé. Viac o Aloe vera…

Pomarančová šupka
Dobre umytou pomarančovou šupkou si potierajte zuby. Vydržte tú horkastú chuť a podržte šupku v ústach na zuboch ako náustok aspoň 10 minút. Potom si ústa vypláchnite a zuby očistite zubnou kefkou a pastou.

Morská soľ
Zabraňuje tvorbe zubného kameňa a pomáha vytvárať neutrálnu zubnú flóru. Soľ rozpustite v troche vody a 2 – 3x týždenne si ňou vyčistite zuby.

Orechové škrupiny
Povarte ich vo vode aspoň 15 minút. Nechajte vychladnúť a zlejte. Týmto silným odvarom si umývajte zuby aspoň 3x denne.

Sezamové alebo ľanové semienka
Semienka ľanu alebo sezamu majú schopnosť čistiť zuby a eliminovať zubný povlak. Žujte ich, ale neprehĺtajte. Následne si zuby vyčistite suchou zubnou kefkou, vypláchnite ich a vyčistite bežnou zubnou pastou.

Metóda oil pulling
Je stará ajurvédska metóda, ktorou si môžete posilniť svoje zdravie. Ide vlastne o preplachovanie úst olejom. Ideálne je použiť kokosový olej, ale môže byť aj iný kvalitný olej.

Postup je nasledovný:
Vypite najskôr pohár vody zmiešanej s citrónovou šťavou.
Vložte si do úst za lyžičku kokosového oleja a omieľajte ho v ústnej dutine.
Jazykom si olej roztierajte po zuboch a ďasnách.
Nechajte pôsobiť v ústach približne 20 minút.
Potom olej vypľujte a ústa si prepláchnite teplou vodou.
Vyčistite si zuby bežnou zubnou pastou.
Procedúru odporúčame vykonávať ráno hneď po zobudení.
Hoci vám nová chuť v ústach zo začiatku možno nebude príjemná, zvyknite si na túto procedúru a robte ju pravidelne.

Kokosový olej na seba naviaže zubný povlak i baktérie z ústnej dutiny, čím vás zbaví toxínov nahromadených vo vašom organizme.

Okrem toho, že táto metóda prospieva vašim zubom (predchádza zubnému kazu, zápachu z úst a pomôže vám vybieliť zuby), je prospešná aj pri iných zdravotných neduhoch (zmierňuje migrény, bolesti hlavy a pomáha s kožnými problémami, ako sú akné, ekzém a lupienka).

Rada na záver

Pokiaľ chcete mať žiarivo biely úsmev, vyhýbajte sa pitiu čiernych čajov, kávy, kolových nápojov, červeného vína a fajčeniu.

A v prvom rade si urobte poriadok s prípadným zubným kameňom. Urobte tak čím skôr, stojí to za to!

Pripojte svoj príspevok...
Neprihlásený uživateľ ( alebo sa zaregistrovať na ABIO.sk )
Komentovať ako neprihlásený uživateľ
Nahrávanie príspevku... Komentár sa obnoví po 00:00.

Buďte prvý a pripojte svoj komentár.