Bio čerstvý Svetelný koreň na konzum 100g
Svetelný koreň sa predáva podľa váhy.
Cena je za 100g
Príklad: Po vložení 10x do košika máte 1000g/1kg koreňa - 28€
Viac informácií o pestovani tu
Svetelný koreň (Dioscorea batatas)
- vhodný pri poruchách imunity a chronickej únave
- omladzuje a celkovo vitalizuje
- posilňuje a pôsobí na slezinu, obličky a pľúca (kašel, dušnosť)
- upravuje a podporuje trávenie
- zdroj kremíka - pôsobí na kožu a vlasy, výsledkom je hladká a hebká pleť, lesklé a silné vlasy
- stimuluje žľazy s vnútornou sekréciou (hypofýza, štítna žľaza...)
- harmonizuje hladiny cukru a cholesterolu v krvi
- má priaznivý vplyv na hormonálnu nervovnováhu u žien, na menštruačné bolesti a klimaktérium (prechodové ťažkosti), vnútorné emocionálne dysharmónie u žien
- pôsobí ako afrodisiakum a vyživuje esenciu semena
- používa sa ako prírodné antidepresívum, má ukľudňujúci efekt
- pomáha pri migrénach a nespavosti
- upravuje problém s častým močením - polyuria
botanický názov: Dioscorea batatas, jam čínsky
ďalšie názvy: chlebový koreň, čínsky zemiak
čínsky: Shan Yao (horská medicína)
Hľuzy obsahujú škrob, bielkoviny, tuk, amylázu, aminokyseliny, saponíny, polysacharidy, slizové látky, vitamíny a 31 rôznych stopových prvkov.
Svetelný koreň patrí do čeľade Dioscoreaceae, čiže smldincovitých či jamovitých. Dioscorea batatas patrí k popínavým jednoklíčnolistovým trvalkám pôvodom z Číny. Tieto rastliny sú pestované hlavne pre jedlé škrobové hľuzy obsahujúce škrob, bielkoviny, tuk, amylázu, aminokyseliny, saponíny, polysacharidy, slizové látky, vitamíny a ďalších 31 rôznych stopových prvkov. Zvláštnosť svetelného koreňa však nespočíva len v hojnosti a merateľnosti obsiahnutých látok a v ich vyváženom pomere, ale predovšetkým v tom, že hľuza obsahuje vysoký a jedinečný potenciál svetelného éteru, ktorý má schopnosť ukladať. Táto schopnosť je bytostne spätá s výrazným pudením k rastu koreňov do hĺbky. Koreň môže rásť až do hĺbky dvoch metrov. Rezná plocha svetelného koreňa osychá do snehobielej farby (nedochádza k oxidačným procesom). Stonka je lianovitá s nepravidelne postavenými listami srdcového tvaru s červenofialovým okrajom. Schopnosť ukladať svetelný éter majú iba samčie rastliny.
Je to skutočne nezvyčajná rastlina, zmienky o nej vedú až ku gréckym filozofom. Spomínal ju aj filozof a mystik Rudolf Steiner, ktorý popísal jej schopnosť viazať svetelný éter a poukázal na jej významný prínos pre človeka z hľadiska výživy.
Aj vo veľmi malých porciách vyvoláva svetelný koreň výdatný pocit sýtosti. Má neutrálnu chuť a používa sa ako zeleninová príloha, do kaší, polievok, omáčok, zapekaných pokrmov, môže sa jesť tiež surový samostatne alebo v šaláte. Okrem iného pôsobí pozitívne na funkciu sleziny, pľúc a obličiek.
Skladovanie Svetelného koreňa
Ak chceme uchrániť kvalitu svetelného éteru, je potreba chrániť koreň a jedlo z neho pripravené pred vplyvom elektromagnetického žiarenia. Uložíme ho inam než do chladničky a jedlá pripravujeme podľa možností bez použitia elektrických prístrojov. Skladuje sa podobne ako koreňová zelenina. Najlepšie v pivnici, špajzy v piesku alebo len tak voľne položené (môžeme zabaliť aj do potravinárskeho papiera va uložiť na tmavé miesto).
Pripravuje sa na všetky spôsoby - čerstvý, sušený, varený, pečený. Pre Svetelný koreň je typické, že obsahuje slizovité látky. Na reze je biely. Chutí neutrálne, ľahko sladkasto a lahodne, rýchlo zasýti. Je krehký a chrumkavý ako biela reďkovka. Pred jedlom kúsok koreňa očistíme vodou a kefkou a konzumujeme nelúpaný. Môžete si raz či viackrát denne ukrojiť silnejší plátok a zjesť len tak ako predjedlo či dezert. Vhodný na chleba, do šalátov, ako obloha k jedlu, do polievok i rôznych zeleninových zmesí.
Sušením ani tepelnou úpravou sa posilňujúce účinky nestrácajú, len chuťový zážitok je iný. Pri varení preberá chuť ostatných potravín.
Na čerstvom koreni si proste pochutnáte najviac.
Svetelný koreň - pestovanie
Svetelný koreň má špeciálnejšie nároky na pestovanie a najmä jeho zber je náročnejší na ručnú prácu - máva až metrové korene a mali by sa vyberat' ručne, pretože sú extrémne krehké. Preto sa svetelný koreň pestuje najčastejšie v debnách s pieskom. Vzhl'adom k vel'mi hlbokému rastu je nutné svetelný koreň pestovat' v jamách, priekopách s dreveným orámovaním 30-50 cm alebo v debnách postavených na zem (hĺbka približne 100 - 125 cm, šírka 40 - 50 cm, dĺžka l'ubovol'ná). Rastliny vyžadujú pre svoj rast oporu. Nadzemná čast' rastliny svetelného koreňa je liana dorastajúca do výšky niekol'kých metrov teda opora musí byť stabilná (odolná proti vetru, váhovo postačujúca). Pre ul'ahčenie práce sa odporúča konštruovať opory nezávisle na debnách, aby nebolo nutné ich v čase zberu demontovať.
Svetelný koreň sa pestuje z pacibuliek vyrastajúcich v pazuchách Iistov viacročných rastlín. Z pacibul'ky vyrastie za prvú sezónu jednoročný koreň, ktorý zvyčajne nie je väčší ako 30 až 40 centimetrov. Tento jednoročný koreň sa cez zimu uskladní v pivnici a v d'alšej sezóne z neho vyrastie dvojročný koreň, ktorý je už vhodný na zber a zvyčajne je približne meter dlhý.
1. Pestovanie svetelného koreňa z pacibuliek
Svetelný koreň z pacibuliek môžme predpestovávať doma už od Hromníc 2. februára v hlinených črepníkoch v ľahkej humóznej pôde, alebo priamo v studenom skleníku v pestovateľských debnách s pieskom poprípade v nízkych jámách hlbokých 30-50 cm kde je zabezpečená ochrana pred mrazom. Jemné korienky, ktoré sa asi po desiatich dňoch na rastlinke objavia, nesmú nikdy vyschnúť, ale nesmú sa ani "topiť" vo vode! Rastlinky chránime aj pred slimákmi, ktorým veľmi chutia. V máji, keď už nehrozí nebezpečenstvo nočných mrazíkov, vysadíme rastlinky von. Pri prenášaní z domu alebo zo skleníka von treba rastlinky privyknúť slnečnému svitu lebo hrozí ich popálenie. Najlepšie je ich ponechať niekoľko dní v polotieni napríklad pod stromom. Aby sme si uľahčili jesenný zber jednoročných koreňov, vysádzame do veľmi kyprého substrátu alebo do debien s pieskom. Rastlinky pestované z pacibuliek dosiahnu za sezónu dvoch až troch metrov výšky a vyžadujú teda primerane vysokú oporu.
2. Pestovanie svetelného koreňa z jednoročných koreňov
Jednoročné korene vysádzame na jar, zvyčajne v apríli, tak aby sa nadzemné časti rastliny objavili nad povrchom, až ked' nebude hrozit' nebezpečenstvo ranných mrazíkov. Vyvýšený záhon alebo jamu naplníme z 80% kremičitým riečnym pieskom (zrnitosť 0/2) asi tak 20 centimetrov pod okraj, potom dáme malú vrstvu slamy asi 20 cm (tá sa po zasypaní hlinou zl'ahne asi na 10 cm) a na ňu vrstvu kompostu. Skladba zeminy je vždy piesok - slama - kompost. Na túto úroveň položíme vodorovne mladé jednoročné hl'uzy alebo rezy dospelej rastliny a dosypeme zostávajúcim množstvom zeminy. Pri pestovaní z pacibuliek v menšej jame všetko pomerovo prispôsobíme. Korene zasypeme vrstvou kompostu a nakoniec môžme povrch prikryt' slameným mulčom.
V priebehu rastu sa na stonke rastliny tvoria malé hl'uzy - pacibul'ky. Tie zbierame, ked' idú l'ahko oddeliť od stonky a uchováme v neglazúrovanej nádobe do budúcej sadby. Zber koreňa prebieha v okamihu, ked' zlaté jesenné sfarbenie zhnedne a šl'ahúne sa od koreňa môžu l'ahko oddeliť (od septembra až do 23. decembra). Ked'že sú korene v čase zberu vel'mi zranitel'né, je nutné to robiť opatrne. Koreň aj pacibul'ky uchováme najlepšie v podzemnej pivnici. Ak nechceme všetky korene konzumovať, je možné ich nechat' v záhrade prezimovať do d'alšej sezóny. Povrch pôdy niečím zakryjeme (viac zeminy, čečina, listy), aby prípadný vel'ky mráz korene nespálil.
Viac informácií aj na adrese: www.svetlokoren.sk
Neprihlásený uživateľ ( alebo sa zaregistrovať na ABIO.sk )
Komentovať ako neprihlásený uživateľ
Buďte prvý a pripojte svoj komentár.